Toplam Ekipman Verimliliği (OEE)

TOPLAM EKİPMAN ETKİNLİĞİ 
Overall equipment effectiveness (OEE)



Toplam ekipman etkinliği ( OEE ), bir üretim operasyonunun (tesisler, zaman ve malzeme), çalışmasının planlandığı dönemlerde tam potansiyeline kıyasla ne kadar iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür Gerçekten verimli olan üretim süresinin yüzdesini belirler. % 100 OEE , maksimum hızda (% 100 performans ) ve kesintisiz (% 100 kullanılabilirlik ) yalnızca iyi parçaların üretildiği (% 100 kalite ) anlamına gelir .
OEE'nin ölçülmesi en iyi üretim yöntemidir. OEE'yi ve temeldeki kayıpları ölçerek, üretim sürecinizi sistematik olarak nasıl geliştireceğiniz konusunda önemli bilgiler edineceksiniz. OEE, kayıpların belirlenmesi, tezgah işaretleme ilerlemesi ve üretim ekipmanının verimliliğinin artırılması (yani atığın giderilmesi) için en iyi tek metriktir
Toplam etkili ekipman performansı (TEEP) , OEE'yi yalnızca planlanan çalışma saatlerine göre takvim saatlerine göre ölçen yakından ilişkili bir önlemdir. % 100'lük bir TEEP, operasyonların günde% 100 OEE ve yılda 365 gün (% 100 yükleme ) OEE ile gerçekleştirildiği anlamına gelir .
OEE terimi Seiichi Nakajima tarafından üretildi Bu dayanmaktadır Harrington Emerson emek verimliliği konusunda düşünme yolu. OEE'nin genel formu, farklı endüstrilerdeki üretim birimleri arasında karşılaştırmaya olanak tanır. Bununla birlikte, mutlak bir önlem değildir ve en iyi süreç performansını iyileştirme kapsamını ve iyileştirmeyi nasıl elde edeceğinizi belirlemek için kullanılır. OEE ölçümü aynı zamanda yalın üretim ile birlikte önemli bir performans göstergesi (KPI) olarak da kullanılırbir başarı göstergesi sağlama çabaları. OEE, sistemi oluşturan altı metriğin kısa bir tartışmasıyla ("Altı Büyük Kayıp") açıklanabilir.

OEE ve TEEP için hesaplamalar

Bir üretim biriminin OEE'si üç ayrı bileşenin ürünü olarak hesaplanır:
  • Kullanılabilirlik : işlemin çalıştırılabileceği planlanan sürenin yüzdesi Genellikle Uptime olarak adlandırılır.
  • Performans: İş Merkezi'nin tasarlanan hızının yüzdesi olarak çalışma hızı.
  • Kalite : Başlatılan Toplam Birimlerin yüzdesi olarak üretilen İyi Birimler. Genellikle ilk geçiş verimi (FPY)olarak adlandırılır.
TEEP'i hesaplamak için, OEE dördüncü bileşenle çarpılır:
  • Yükleniyor : gerçekten çalışması planlanan toplam takvim süresinin yüzdesi.
OEE hesaplamaları özellikle karmaşık değildir, ancak temel olarak kullanılan standartlara dikkat edilmelidir. Ayrıca, bu hesaplamalar iş merkezi veya parça numarası düzeyinde geçerlidir, ancak toplam seviyelere inilirse daha karmaşık hale gelir.

Genel ekipman etkinliği

OEE'nin üç bileşeninden her biri, sürecin iyileştirme için hedeflenebilecek bir yönüne işaret eder. OEE, herhangi bir Çalışma Merkezine uygulanabilir veya Departman veya Fabrika seviyelerine kadar toplanabilir. Bu araç ayrıca belirli bir Parça Numarası, Vardiya veya diğer parametrelerden herhangi biri gibi çok spesifik analizler için detaya inmeye izin verir. Herhangi bir üretim işleminin% 100 OEE'de gerçekleşmesi olası değildir. Birçok üretici, zorlu bir hedef belirlemek için endüstrilerini karşılaştırmaktadır; % 85 nadir değildir.
  • OEE, (Kullanılabilirlik) * (Performans) * (Kalite) formülüyle hesaplanır.
  • Aşağıda verilen örnekleri kullanarak:
  • (Kullanılabilirlik =% 86,6) * (Performans =% 93) * (Kalite =% 91,3) = (OEE =% 73,6)
Alternatif olarak ve çoğu zaman daha kolay olan OEE, parçaları optimum koşullar altında üretmek için gereken minimum sürenin parçaları üretmek için gereken gerçek zamana bölerek hesaplanır. Örneğin:
  • Toplam Süre: 8 saat vardiya veya 28.800 saniye, 14.400 parça veya 2 saniyede bir parça üretilir.
  • Mümkün olan en hızlı döngü süresi 1.5 saniyedir, bu nedenle 14.400 parçayı üretmek için sadece 21.600 saniye gerekirdi. Kalan 7.200 saniye veya 2 saat kaybedildi.
  • OEE şu anda 21.600 saniyenin 28.800 saniyeye bölünmesi (parça başına minimum 1,5 saniyeye bölünür ve parça başına 2 gerçek saniyeye eşittir) veya% 75'tir.

Toplam etkili ekipman performansı

OEE etkinliği planlanan saatlere göre ölçerken, TEEP etkinliği takvim saatlerine göre ölçer, yani: günde 24 saat, yılda 365 gün.
TEEP, bu nedenle varlıkların 'kârlılık' kullanımını raporlamaktadır.
TEEP = Yükleniyor * OEE

Yükleniyor

TEEP Metriğinin Yükleme bölümü, bir işlemin kullanılabilir toplam Takvim Süresine kıyasla çalışması için planlanan sürenin yüzdesini temsil eder. Yükleme Metriği, Program Etkinliğinin saf bir ölçümüdür ve bu işlemin ne kadar iyi performans gösterebileceğini etkilemek için tasarlanmıştır.
Hesaplama: Yükleniyor = Planlanan Zaman / Takvim Süresi
Misal:
Belirli bir İş Merkezinin haftada 5 gün, günde 24 saat çalışması planlanmaktadır.
Belirli bir hafta için Toplam Takvim Süresi 24 Saatte 7 Gün.
Yükleme = (5 gün x 24 saat) / (7 gün x 24 saat) =% 71,4

Kullanılabilirlik

OEE Metriğinin Kullanılabilirlik bölümü, işlemin çalıştırılması için planlanan sürenin yüzdesini temsil eder. Kullanılabilirlik Metriği, Kalite ve Performansın etkilerini dışlamak için tasarlanmış saf bir Uptime ölçümüdür. Boşa giden kullanılabilirlikten kaynaklanan kayıplara kullanılabilirlik kaybı denir .
Örnek: Belirli bir İş Merkezi'nin 30 saatlik programlı ara ile 8 saatlik (480 dakika) vardiya çalışması ve mola sırasında hatların durması planlanır ve planlanmamış duruş süresi 60 dakikadır.
Planlanan süre = 480 dakika - 30 dakika = 450 dakika.
Çalışma Süresi = 480 Dakika - 30 Dakika Programlı Kesinti Süresi - 60 Dakika Planlanmamış Kesinti Süresi = 390 Dakika
Hesaplama: Kullanılabilirlik = çalışma süresi / planlanan süre 
Kullanılabilirlik = 390 dakika / 450 dakika =% 86,6

Performans ve verimlilik

"İşlem hızı" olarak da bilinen OEE Metriğinin Performans bölümü, İş Merkezi'nin tasarlanan hızının yüzdesi olarak çalışma hızını temsil eder. Performans Metriği, Kalite ve Kullanılabilirlik etkilerini dışlamak için tasarlanmış saf bir hız ölçümüdür. Boşa giden performanstan kaynaklanan kayıplara genellikle hız kayıpları da denir Pratikte hız kayıplarını belirlemek genellikle zordur ve ortak bir yaklaşım sadece bilinmeyen kayıpları sadece hız kayıpları olarak atamaktır.
Hesaplama: Performans ( Verimlilik ) = (Üretilen Parçalar * İdeal Çevrim Süresi) / Çalışma süresi
Misal:
Belirli bir İş Merkezi'nin 30 saatlik programlı ara ile 8 saatlik (480 dakikalık) vardiyada çalışması planlanmaktadır.
Çalışma Süresi = 450 Dakika Programlı - 60 Dakika Planlanmamış Arıza Süresi = 390 Dakika
Üretilen parça için Standart Ücret 40 Birim / Saat veya 1,5 Dakika / Birim
İş Merkezi vardiya sırasında toplam 242 adet üretiyor. Not: Temel, İyi Birimler değil, Toplam Birimlerdir. Performans metriği Kaliteyi cezalandırmaz.
Parça Üretim Süresi = 242 Birim * 1.5 Dakika / Birim = 363 Dakika
Performans (Verimlilik) = 363 Dakika / 390 Dakika =% 93.1

Kalite

OEE Metriğinin Kalite kısmı, Başlatılan Toplam Birimlerin yüzdesi olarak üretilen İyi Birimleri temsil eder. Kalite Metriği, Kullanılabilirlik ve Performansın etkilerini dışlamak için tasarlanmış saf bir Süreç Verimi ölçümüdür. Kusurlar ve yeniden çalışmalardan kaynaklanan kayıplara kalite kayıpları ve kalite duruşları denir Düzeltilen yeniden işlenen birimler yalnızca planlanmamış arıza süresi olarak ölçülürken, hurdaya ayrılan birimler hem çalışma süresini hem de birim sayısını etkileyebilir.

Hesaplama: Kalite = (Üretilen birimler - kusurlu birimler) / (Üretilen birimler)
Misal:
242 adet üretildi. 21 kusurlu.
(242 adet üretildi - 21 kusurlu birim) = 221 adet
221 iyi birim / üretilen toplam 242 birim =% 91.32

Yorumlar