KAİZEN "Sürekli İyileştirme"

                                                          KAİZEN "Sürekli İyileştirme" 
Kaizen Nedir? Kaizen Örnekleri


Kaizen kavramı sektör fark etmeksizin karşımıza çıkan bir terimdir. Japonca kökenli bir kelime olan kaizen, Japoncadaki kai ve zen kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşur. Bu yazımda kaizen nedir? Sorusuna cevap verecek, kaizen örnekleri ile yazımı desteklemeye çalışacağım. Hadi ilk olarak kaizen ne demek? Öğrenerek başlayalım.

Kaizen Nedir?

Kaizen, Japoncada değişim anlamına gelen kai ve daha iyi anlamına gelen zen kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuş, sürekli iyileştirme anlamına gelen uygulamadır. Japonlar, icat etmenin yanı sıra icat edilmiş, ortaya çıkmış buluşlar ve yöntemler üzerinde iyileştirme yapmaya da çok önem vermişlerdir. Zaten kaizen kavramı da bu şekilde ortaya çıkmıştır. Kaizen üretim yaparken üretimde kullanılan iş gücünün ve zamanın sürekli olarak iyileştirilmesi anlamına gelir. Ayrıca kaizende takım çalışmasına büyük önem verilir. Üretim de çalışan herkesin, bir bütün halinde ve uyum içinde çalışması oldukça önemlidir.
Bir noktaya da dikkatinizi çekmek istiyorum. Batı medeniyetlerinde gelişim yeni buluşlarla sağlanır. Fakat doğu medeniyetlerinde ise gelişim sürekli yenilik, iyileştirme ile sağlanır. Hatırlarsınız Japonya yakın tarihte bir atom bombası felaketi yaşadı. Fakat bu yıkıcı felakete rağmen hemen toparlanıp eski haline dönebildi. İşte bu toparlanış kaizen sayesinde meydana gelmiştir.

Kaizen Aşamaları

Kaizenin temelde 3 aşamadan meydana gelir. Bu kaizen aşamaları:
  • Kaizen planlanması: Planlanma aşaması için yaklaşık olarak 4 hafta önce çalışmalara başlanır. Bu süre işe göre değişebilir. Planlama aşamasında kaynaklar ve hedefler belirlenir.
  • Kaizen uygulanması: Kaizen uygulanmaya başlanır. Bu uygulama sürecinde toplantılar yapılır. Bu toplantılar iş tanımına göre değişkenlik gösterir. Hangi sıklıkla toplantı yapılacağı kaizen planlanması aşamasında belirlenir.
  • Sürdürülebilirlik ve genişletilme: Uygulama boyunca yapılan iyileştirme tek seferlik değil, sürekli yapılır. Böylece kalıcı olması sağlanır.
Kaizen aşamaları bu şekilde. Kaizen nedir? Daha iyi anlamak için kaizen çeşitleri ile yazımıza bir sonraki bölümde devam edelim.

Kaizen Çeşitleri

3 çeşit kaizen vardır:
  • Hızlı Kaizen
  • Standart Kaizen
  • Majör Kaizen

Hızlı Kaizen

Kök sebebi için inceleme gerektirmeyen, lider dahil iki kişi ile yapılabilen, vakit kaybetmeden hemen uygulanmaya başlanabilecek kaizen çeşididir.

Standart Kaizen

Yaklaşık 3-4 kişilik bir ekiple, kompleks problemlere metodik yaklaşımlar ile çözüm bulunan kaizen çeşididir.

Majör Kaizen

Kompleks problemler ve aynı zamanda kronik problemlerin çözümünde, diğer kaizen çeşitlerine göre daha uzun sürede, daha büyük bir ekiple uygulanan, kök araştırmanın şart olduğu kaizen çeşididir. Ekip 5-10 kişilik olabilir.
Kaizen kavramı ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Kaizen nedir az da olsa anladığınızı düşünüyorum. Kaizen kavramının daha iyi anlaşılması için kaizen örnekleri ile yazıma devam etmek istiyorum.




Kaizen Örnekleri

  1. Büyük bir şantiyede(1000 konut 250 çalışan) iskelelerin altına güvenlik ağı çekilmemiştir. Çekilen güvenlik ağları da isg şartlarına uygun değildir. Dolayısıyla yüksekte çalışma yapılırken işçilerin düşüp ölümlü kazaların meydana gelme ihtimali vardır. Kaizen çalışması sonucunda risk analizi yapılıp gerekli önlemler alınmıştır. Güvenlik ağları çekilmiş ve var olan güvenlik ağları da standartlara uygun hale getirilmiştir.
  2. Bir mobilya fabrikasında depolanan mobilyaların şiştiği ve çatlamalar yaptığı tespit edilmiştir. Gerekli analizler yapılarak mobilyaların nemlenmeden dolayı bu hale geldiği ortaya çıkmıştır. Mobilya deposu değiştirilerek rutubetsiz ve kuru bir ortam seçilmiştir. Dolayısıyla üretilen mobilyalar şişme ve çatlama yapmaz hale gelmiş, daha uzun ömürlü olmaları sağlanmıştır.
Bu yazımda kaizen nedir açıklamaya ve kaizen örnekleri vermeye çalıştım. Yeni kaizen örnekleri buldukça ve elime kaizen ile ilgili pdfler geçtikçe bu yazı güncellenecektir. Kaizen ile ilgili sorularınız varsa yorum kısmından sorabilirsiniz.

Yorumlar