PUKÖ analizinde de P harfinden belirtildiği gibi Planlama adımında Kaizen için gerekli kaynakların tanımlanmasına, hedeflerin belirlenmesine ve tanıtımların programlandırılmasına karar verilir.Planlama adımı uygulamaya başlamadan en az dört hafta önce tasarlanmaya başlanmalıdır.Genellikle Kaizen’le ilgili tecrübesi olmayanlara altı haftalık planlama çevrimleri tavsiye edilse de bu konuda tecrübesi olan ve güçlü bir Kaizen takımı olan organizasyonlar dört haftadan kısa bir sürede de planlama yapabilmektedir.
Kaizen Matematiği
Kaizen metodolojisi, süreç analizlerini yaparken bir kısım matematiksel ifadeleri de beraberinde getirir.Bu sayede projeyi hazırlayacak, uygulayacak, onaylayacak kişilerin Kaizen süreci boyunca daha isabetli kararlar aldığı gözlenecektir. Kaizen,ürün için gerekli hammaddelerin satın alınmasından müşteriye ulaştırılıncaya kadar olan süreci ilgi kapsamına alır ve iyileştirmeyi tüm süreç boyunca gerçekleştirir.
Kaizen Metriği
Metrik ifadesi Kaizen kavramına ait bir tanımdır ve bir takım hesaplar içerir.Ürünün hazırlanmasına kadar geçen her işlem incelenir ve departmanına göre ayrılır(Malzeme,Finans,Yöneticiler).İlişki haritası çıkartılan adımlar Katma değerli-değersiz ayrımı yapıldıktan sonra işlem süresi belirtilir. Tüm işlem süreleri tüm adımlar eklendikten sonra belirlenir ve müşteri çevrim süresi ile her adımda kıyaslanır,bu sayede Pareto Analizi’ne benzer şekilde en verimsiz adım duruma göre elenmeye veya değiştirilmeye çalışılır.
Katma Değer Yüzdesi
%KDY=100*Katma Değerli Adım Sayısı/Adım sayısı Bu yüzde belirlendikten sonra arttırılmaya çalışılır.
Kök Analizi
Kaizen takımının ana hedefi sadece israfın elenmesi değildir, israfın kök sebebinin ortadan kaldırılmasıdır.Toplam Kalite Yönetimi veya Altı Sigma gibi kavramlara aşina olanlar kök analizi ile benzer kavramlara rastlayacaklardır.Temel araçlar şunlardır;
*5 Neden
*Sebep Sonuç Diyagramı
*Kontrol Belgeleri
*Pareto Analizi
*Beyin Fırtınası ile İyileştirme Seçeneklerini Belirleme
Tüm analizler önceki adımlarda tam anlamıyla gerçekleştirildikten sonra bu adıma geçilebilir.Analiz ve tanımlama adımlarında yapılacak herhangi bir eksiklik durumu eskisinden daha da kötüye götürebileceğinden dikkatli olunmalıdır.Burada öncelikle yapılacak olan takımın daha kolay biçimde fikir alışverişine imkân vermek ve önerilen fikirleri etkili bir biçimde uygulayabilmek için inovasyon kelimesinin önündeki engelleri kaldırmak ve Kaizen iyileştirme sürecine dahil olan herkesi önerilerin kolay uygulanabilirliğine ikna etmek gerekmektedir. Beyin fırtınası için şu adımları izlemek süreci hızlandıracaktır;
1-Problemi tanımlamak
2-Beyin fırtınası ile fikirler üretmek
3-Fikirlerin görüşülüp değerlendirilmesi
4-Önceliğe sahip olanların belirlenmesi
Burada üçüncü adım en kritik adım olarak da kendini göstermektedir, sadece bu adımda belirlenecek fikirler uygulamada rol oynayabilir.Dolayısıyla fikirlerin hangi değerlerin baz alınarak görüşüleceği önemlidir ve burada birkaç öneri Kaizen takımını işini kolaylaştırabilir;
*Tekrarlayan fikirleri ele.
*Benzer paylar içeren önerileri katma değer bazında birleştir.
*Kanunlara,etiğe,güvenliğe,firma politikasına uymayacak önerileri ele.
*Kaizen sahasının içinde olmayan fikirleri ele.
Kaizen kapsamında geliştirilen bu fikirlerin öncelik sıraları oluşturulur.Uygulamaya konulmadan önce önemli bir adım daha vardır.Bu da iki boyutlu olarak beklenti-zorluk grafiğinin oluşturulmasıdır. Bu iki kriterden en yüksek puanı alan öneriler uygulamaya konulur.Böylece öneriler, ancak birçok aşamadan geçirildikten sonra firmaya gereken beklentiyi verecek şekilde uygulamaya konulabilir.
Beklenti-Zorluk Grafiği
Aşağıda gösterilen şekil,Kaizen takımı tarafından üretilen fikirlerin zorluk-fayda kriterlerine göre sınıflandırılmış halidir.Bu şekle göre yerleştirilmiş fikirler duyanlara ilginç gelebilecek biçimde elenir.Öncelikle Kolaylık(y) eksenin ortasından x eksenini tam ortadan kesen çizgisinin üst ucuna kadar çeyrek çember çizilir,ve bu yarım çizgi arttırılırak iki sefer daha arttırılır.Böylece çember sınırında kalan fikirler eşdeğer olarak sınıflandırılabilir.
4 Günlük Kaizen Takvimi
Aşağıda Kaizen sürecinin şirketlere uygulanmasına dayalı örnek bir uygulama süreci geliştirilmiştir.
1.Gün
Kaizen sürecinin görüşülmesi
İleri durumun tasarlanması
İyileştirme için beyin fırtınası
2.Gün
İyileştirmelerin tasarımı
Süreçler için standartların oluşturulması
Oluşturulan standartların test edilmesi
3.Gün
Standartların tasarımına devam edilmesi
İşgücü verimliliğinin incelenmesi
Standart çalışma sürecinin sonlandırılması
4.Gün
İlgili işçilerin eğitimi
Kaizen raporunun tamamlanması
Takım sunumu için hazırlık yapılması
Kaizen emirleri
1-Takım güne beraber başlar ve bitirir.
2-Takım olmak en önemli unsurdur.
3-Vaktinde olmak önemlidir.
4-İletişim araçlari etkisiz hale getirilmelidir.
5-Takım kendisine ayrılan özel odasında faaliyet gösterir.
6-Müdahale edilmemelidir.
7-Kaizen hedeflerinden sapılmamalıdır.
8-Kişi suçlaması yapılamaz.
9-Takımın dışından kimsenin oy hakkı bulunamaz.
10-Sessiz biçimde de olsa protesto yasaktır.
11-Odada söylenen odada kalır.
12-Rütbenin önceliği yoktur.
13-Yapamayacağım kelimesi takım lügatinden silinmelidir.
Kaizen’in 13 karakteristik özelliği
1-Değere göre yönetim
2-Tüm elemanların katılımı
3-Fonksiyonel takımın yeteneği
4-Tam odaklanma
5-Kısa sürede tamamlama
6-Atılgan Hedefler
7-Üretkenlik
8-İsrafın temizlenmesi
9-Hızlı karar verme
10-Tam ölçekli uygulama
11-Yeni süreçlerin eğitimi
12-Sürdürülebilirlik
13-İşgücünün geliştirilmesi
Kaizen felsefesinin temel prensipleri
1-Sorunu kabul edin.
2-Çok para gerektirmeyen projeleri seçin.
3-Önce "bizim" problemlerimize bakın "Onlarınkine" değil,
4-Tek ölçü ekonomik çıkar olmamalıdır.
5-Önceliği saptayın. Projeyi kalite, maliyet, dağıtım vs. ilkelerine dayalı olarak yürütün.
6-Planla, yap, kontrol et, harekete geç (PDCA) çevrimin izleyin
7-Doğru çözüm araçlarını kullanın.
Kaizen'in sorunlara yaklaşımı "Hoş Geldiniz Problemler" şeklindedir. Çünkü;
*Sorun olmayan yerde gelişme de olamaz.
*Sorunlar, büyük kısmı su altında kalmış potansiyel sorunların su yüzene çıkan kısımlarıdır, su yüksekliği azaldıkça daha çok görünür hale gelirler.
*Bölümler (Departmanlar) arası engelleri kaldırmak gerekir.
Hedefler
Kaizenin birden fazla amacı vardır
Ana hedefleri arasında yüksek müşteri memnuniyeti yer almaktadır, çünkü müşteri edinmek müşteri tutmaktan daha pahalıdır. Müşteri memnuniyetini sağlamak için, üç faktör öne çıkmaktadır:
*maliyet azaltma
*kalite güvencesi
*hız (zaman verimliliği)
Kaizen destekleyicileri mevcut bir durumun her zaman daha fazla gelişebileceğine ve bunu için çalışmalara hep devam etmek gerektiğini savunmaktadırlar.
Ayrica personel alanındada değişimler gerekmekte. Böylece çalışanların taahütleri sürekli eğitimle garantilenmeli ve her çalışanın değişiklikler konusunda söz hakki olacak şekilde, iç hiyerarşileri ayarlanıması gerekmektedir.
Kaizen felsefesi bir şirketin tüm bölümlerinin daha iyi bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla sürekli bir çaba göstermeleri gerektiğini savunuyor. Bunu da süreç iyileştirmeleri ve en iyi kalitede ürünler sağlayarak garantiliyor. Her alanda sürekli iyileştirme yapmak gerekiyor.
Kaizen ile inovasyon yaklaşımlarının karşılaştırılması
Sürekli iyileştirmenin temelinde; uygulama, geliştirme ve standartlaştırma işlemleri yatmaktadır. Klasik gelişim anlayışı ile yenileşmede ise başkalaşım vardır. Bu daha çok Batılı yaklaşımların düştüğü yanılgının temelini oluşturur. Kaizen felsefesindeki üstünlüğü oluşturan temel öğe insandır. İnsana verdiği önem yanında, birikimlerin değerlendirilerek iyileşme sürecinin geliştirilmesidir.
Daha fazla Kaizen
Kaizen uygulamaları,proje tamamlandıktan sonra sona ermez,çünkü bir defa uygulanıp sonra eren bir olay değildir.İyileştirmeye yönelik esaslı bir yaklaşımdır ve firmanın ömür boyunca devam etmelidir.İlk Kaizen uygulaması gerçekleştirildikten ve otuz günlük hedefler,ödevler atandıktan kısa bir süre sonra yeni bir toplantı gerçekleştirilmelidir.
5S olayı
5S uygulaması birçok Kaizen uygulaması örneğinin bir parçası olarak yerini almıştır.Standart işin ve görsel yönetimin devamı için 5S uygulamasına önem vermek gerekmektedir.
İnovasyon (yenileştirme)
1-Yaratıcılık
2-Bireysellik
3-Uzmanlaşmada merkezcilik
4-Büyük hamlelere dikkati verme
5-Teknoloji merkezli
6-Bilgide kapalı ve mülkiyetçi
7-Görevde bireysel uzmanlaşma
8-Yeni teknolojileri aramaya yönelme
9-Üyeler arası tek yönl iletişim
10-Sınırlı bilgi akışı
Kaizen (iyileştirme)
1-Uyarlamacılık
2-Takım çalışması ile sistemi geliştirme
3-Genelleşmede merkezcilik
4-Detaylara dikkati verme
5-İnsan merkezli
6-Bilgide açık ve paylaşımcı
7-Görevde iletişim içinde topluca uzmanlaşma
8-Mevcut teknoloji üzerinde yoğunlaştırma
9-Organizasyon içi karşılıklı iletişim
10-Ortaklaşa yararlanılabilen bilgi akışı
Yorumlar
Yorum Gönder